Kebetulan mama nak datang umah bawak hadif yang dah lama tak jumpa lama tak la lama sangat dalam seminggu jer baru tak jumpa dan kebetulan esok harijadi mama so achik pon plan buat laksa penang.....hmmmm sedap kata mama ngan anak-anak yang lain huhuhuhu
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung 4 keping asam gelugur/asam keping
1 tangkai bunga kantan
1/2 cekak daun kesum
1 kiub ikan bilis
Garam
Bahan-bahan kisar:
5 ulas bawang merah, dikisar 3 ulas bawang putih, dikisar Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan 3 sudu besar cili kisar (achik lebihkan sebab suka pedas) 1 tangkai achik blend 1/2 cekak daun kesum
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
Timun
Bawang besar
Nenas
Cili merah jika suka
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra dan masukkan kiub ikan bilis. Perasakan dengan garam.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung 4 keping asam gelugur/asam keping
1 tangkai bunga kantan
1/2 cekak daun kesum
1 kiub ikan bilis
Garam
Bahan-bahan kisar:
5 ulas bawang merah, dikisar 3 ulas bawang putih, dikisar Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan 3 sudu besar cili kisar (achik lebihkan sebab suka pedas) 1 tangkai achik blend 1/2 cekak daun kesum
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
Timun
Bawang besar
Nenas
Cili merah jika suka
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra dan masukkan kiub ikan bilis. Perasakan dengan garam.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
No comments:
Post a Comment